HPRE

Menu

Members Rides

Bullet 4/26/09


in
Members Rides

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
April 20, 2014, 11:06:28 AM

Login with username, password and session length

 

Author Topic: c5 not runing well  (Read 1586 times)

Arizoni

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 3726
  • Karma: 0
  • "But it's a dry heat here in Arizona
Re: c5 not runing well
« Reply #15 on: January 08, 2013, 07:14:12 PM »
Maybe it just proves the Royal Enfield has heart and soul while the Suzuki is a inanimate hunk of metal,plastic and rubber?

If not ridden regularly, Royal Enfields can sulk and be moody.
Jim
2011 G5 Deluxe
1999 Miata 10th Anniversary

motorat

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 485
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #16 on: January 08, 2013, 08:43:20 PM »
i like you humor...
i'll be riding my souless pile of plastic and drain and pull the tank on my moody little girl.
maybe freasher gas and a check of all the wires will make her feel more wanted. i have to watch the tone of my throttle hand when i am around her.
Joe
08 dl650abs
 c5 military

Gypsyjon

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 346
  • Karma: 0
  • 201o G5 Deluxe Black & Chrome
Re: c5 not runing well
« Reply #17 on: January 08, 2013, 08:44:18 PM »
Maybe it just proves the Royal Enfield has heart and soul while the Suzuki is a inanimate hunk of metal,plastic and rubber?

If not ridden regularly, Royal Enfields can sulk and be moody.

I love it!! Will fire mine up tomorrow after work.
I've gone back to my roots. British 1 lunger, stump puller.

motorat

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 485
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #18 on: January 20, 2013, 06:58:13 PM »
update on the 2012 c5.
so far i have eliminated the side stand switch.
today i have drained all the gas out of the tank.
replaced the sparkplug with a new-properly gapped ngk bp6res.
checked the coil and wires leading to it.
put in fresh gas.....the gas i removed went into the lawn tractor and it ran fine with it.
i still have the feeling like i am running out of gas.
 when trying to maintain a steady speed i get kind of a hesitation and a surging. sometimes i even get a back fire on acceleration.


any ideas.
it is not water in the gas.
Joe
08 dl650abs
 c5 military

mattsz

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 1810
  • Karma: 0
  • moto-gurdyist
Re: c5 not runing well
« Reply #19 on: January 20, 2013, 07:09:37 PM »
i still have the feeling like i am running out of gas.
 when trying to maintain a steady speed i get kind of a hesitation and a surging. sometimes i even get a back fire on acceleration.

Motorat-

This is sounding rather like my problem, and I looked through this thread and didn't find mentions, so...

Sorry if it's obvious - my bike behaved like it was running out of gas, basically like you described (no backfires, but what the heck) - turns out it was a broken negative battery cable terminal end.  The shrink-wrap was holding it together, sort of - just enough to make it look ok, and just enough to maintain continuity, most of the time.  In the end, it stopped altogether but I knew right where to look, thanks to this forum.  Might be worth a check if you haven't already...

motorat

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 485
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #20 on: January 20, 2013, 07:35:46 PM »
thanks...i replaced the battery with an agm.
i looked at the terminals but not that close i still have the original terminals and thought i should change them but have not done that yet.
 i will check them tomorrow
Joe
08 dl650abs
 c5 military

Arizoni

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 3726
  • Karma: 0
  • "But it's a dry heat here in Arizona
Re: c5 not runing well
« Reply #21 on: January 20, 2013, 09:50:16 PM »
While your checking your batterys wires, check the area where the negative ground wire hooks onto the frame.
Any corrosion or looseness there can cause problems.
Jim
2011 G5 Deluxe
1999 Miata 10th Anniversary

mattsz

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 1810
  • Karma: 0
  • moto-gurdyist
Re: c5 not runing well
« Reply #22 on: January 21, 2013, 04:30:11 AM »
Mine looked perfectly normal, and felt just a little bit strange (i.e. soft at the broken spot).  It wasn't until I cut the heat-shrink tubing off that it fell into two pieces in my hands.  And when I properly re-attached the cable to my battery... problem solved.

It's worth a look - not necessarily by cutting it apart, but at least by removing it from the battery and checking its continuity while you look for flexing and/or give it a pull or push...

motorat

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 485
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #23 on: January 22, 2013, 09:25:55 AM »
i checked the battery terminals last night and all were ok.
the negative goes from the negative terminal to an allen on the starter.

"While your checking your batterys wires, check the area where the negative ground wire hooks onto the frame."
where is this location?

i did a continuity test on the 8(large black) guage wire and it checked out.
Joe
08 dl650abs
 c5 military

no bs

  • Bulleteer
  • ***
  • Posts: 240
  • Karma: 0
  • if it's got two wheels i'm on it
Re: c5 not runing well
« Reply #24 on: January 22, 2013, 05:10:00 PM »
as a toyota mechanic, our manuals like us to use the simulation method,i.e. start yanking and twisting suspect wiring.even works sometimes!
killing bugs since 1972 2011 g5 deluxe

Ducati Scotty

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 5610
  • Karma: 0
  • 2010 Teal C5
Re: c5 not runing well
« Reply #25 on: January 22, 2013, 05:38:14 PM »
That would be my suspicion too, borderline wire somewhere.  That or borderline crank position sensor.  Those will mess with steady RPM operation of the engine.

Scott

motorat

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 485
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #26 on: January 22, 2013, 05:48:56 PM »
so am i at the point where i need to take it to the shop??

i'll check more wires tonight.

i was thinking about when this all started and it was after a very rainy ride home on halloween.
Joe
08 dl650abs
 c5 military

Ducati Scotty

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 5610
  • Karma: 0
  • 2010 Teal C5
Re: c5 not runing well
« Reply #27 on: January 22, 2013, 05:50:18 PM »
Wiggle some wires, but yes.  I'd say doubly so if it's still under warranty.  Get it sorted before the nice spring weather gets here ;)

Scott

avandr

  • Neophyte
  • *
  • Posts: 38
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #28 on: January 23, 2013, 07:46:16 AM »
Wow what a coincedence, must be those negative battery connectors. I had the same issue; surging and missing when not under load. Went through a lengthy process of elimination to no avail. Taking the battery out the other day guess what only the shring wrap was keeping the right angle section of the negative conector together. Got a new lead and all is well.

motorat

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 485
  • Karma: 0
Re: c5 not runing well
« Reply #29 on: January 23, 2013, 09:23:25 AM »
i went about checking wires last night and didn't find anything glaring.

also i couldn't find where the negative lead is connected to the frame....does anyone know where this is??

i am an expert at taking off the seat now!
Joe
08 dl650abs
 c5 military