HPRE

Menu

Members Rides

My 07 Red Dlx, rt


in
Members Rides

37 Guests, 7 Users (1 Hidden)
chonpuun, Ducati Scotty, Arizoni, Leonard, gremlin, kodai
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
October 31, 2014, 04:04:48 AM

Login with username, password and session length

 

Author Topic: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?  (Read 2066 times)

Sub

  • Bob's Your Uncle
  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 436
  • Karma: 0
  • 2010 Black Bullet C5
2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« on: November 18, 2010, 08:48:23 PM »
oops erased post on accident! here is the short version:

I have been hearing a ticking noise at idle when starting, and my solenoid left me stranded, until I whacked it with a screwdriver and it came back to life.. is it on its way out?!
« Last Edit: November 29, 2010, 08:46:11 PM by Sub »

ScooterBob

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 2564
  • Karma: 0
  • Yeah - I get it ....
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #1 on: November 18, 2010, 09:05:34 PM »
Changing over to a lower viscosity oil (Oh, GAWD! - an OIL THREAD!!) will most likely cure the valvetrain noise when it's cold. The new lifters have VERY little clearance in them and they don't deal well with oil that's thickened by cold temperatures. It'll limber up after you get a few hundred more miles on it and be quiet all the time. See your dealer about the starter relay - I'm guessing that the bike is still under warranty.
Spare the pig iron - spoil the part!

REpozer

  • Superfly and
  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 2867
  • Karma: 0
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #2 on: November 18, 2010, 09:33:26 PM »
Sounds like a hydraulic valve lifter trying to warm/pump up . I wouldn't rev it to make it go away. What viscosity of oil are you using? Does your bike live outside?
2008 AVL Classic Bullet in British Racing Green
REA # 84 ( the first time)

Maturin

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 790
  • Karma: 0
  • My Precious
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #3 on: November 18, 2010, 09:37:37 PM »
This is the first time I took a hammering action to a piece of machinery with success.

Congratulation to your sucessfull action, although the usual procedure is:
1) Shout on the bike
2) Call it names
3) Kick it
4) Calm down and praise it to get it into better mood
5) Use special tool No.1 (hammer)

My fathers old VW had the same issue, we ended up opening the hood and hammering the starter quite often - until the day we forgot to put out 1st gear  :o - we jumped away and the starter shifted the car into the rear end of the car parking in front of us... well, well.....
It´s only the starter magneto getting stuck - if you have warranty it´s winter work for the dealer.
2010 G5
A Garage without a Bullet is a empty, barren hole.

When acellerating the tears of emotion must flow off horizontally to the ears.
Walter Röhrl

WillW

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 1677
  • Karma: 0
  • ~ it's about the ride ~
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #4 on: November 18, 2010, 09:42:32 PM »
My starter relay had the same problem - a whack with a screwdriver handle fixed it, but it was on the way out. It's been replaced under warranty. I'm told the new ones are a better Jap made version, although my new one looks identical to the original. Couple of others here have had the same problem. Get it replaced - it'll let you down eventually otherwise.
2010 Royal Enfield Electra (G5) DL

2004 Kawasaki W650
~ the best british bike they never made ~

clubman

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 297
  • Karma: 0
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #5 on: November 18, 2010, 10:02:41 PM »
Mine is having serious starting issues again. We don't know yet if it's the relay or the sprag clutch, (already replaced once), or indeed something else so I will say no more about it for now. Just coming into this thread all grumpy I guess to say I do wish RE could sort out electric starting. Everyone else has.

WillW

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 1677
  • Karma: 0
  • ~ it's about the ride ~
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #6 on: November 18, 2010, 10:36:50 PM »
Sorry to hear it Clubman. What are the symptoms this time? 
2010 Royal Enfield Electra (G5) DL

2004 Kawasaki W650
~ the best british bike they never made ~

clubman

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 297
  • Karma: 0
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #7 on: November 18, 2010, 10:46:15 PM »
Basicallly exactly as before - the starter motor doesn't turn over the engine. Instead of that sound like a horse braying there's just a sort of whirring, no more. After five or six such responses to the button it will turn over and fire. I don't want to believe it's the sprag clutch which was replaced but 1000 miles ago but I suspect it is. Well, it's going back to my dealer to be checked over sometime soon and we will find out. I've no issues with either my dealer or Watsonian's handling of warranty claims but it will be in its 2nd year of warranty from next week and if I'm going to have starting issues on such a regular basis when it's out of warranty then...well, let's not go there.. ;)

WillW

  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 1677
  • Karma: 0
  • ~ it's about the ride ~
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #8 on: November 18, 2010, 11:14:42 PM »
It does sound a bit spraggish doesn't it., starter motor spinning but not engaging.
If it was the relay it wouldn't turn the starter motor at all. I wonder if they fitted the old style sprag last time rather than the new heavy duty one....?
Good luck with it  -  keep us posted.
2010 Royal Enfield Electra (G5) DL

2004 Kawasaki W650
~ the best british bike they never made ~

clubman

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 297
  • Karma: 0
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #9 on: November 19, 2010, 12:15:21 PM »
Indeed. I also forgot to say that the battery is fully charged and this only happens when it is cold. This seems to exclude anything electrical and point to the sprag. I was told the replacement was the upgraded one too.  >:(

SSR

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 280
  • Karma: 0
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #10 on: November 19, 2010, 01:25:42 PM »
@Clubman- spinning without turning the engine over is a sure sign of sprag failure. If you are under warranty or not, try to get the new sprag. How to recognise ? picture of the old and new sprag is in the upgrades for C5 thread I had posted earlier.


Sub

  • Bob's Your Uncle
  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 436
  • Karma: 0
  • 2010 Black Bullet C5
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #11 on: November 29, 2010, 08:45:22 PM »
I've uploaded a video highlighting the ticking noise I mentioned in the first post. Is this normal?! Sounds terrible!

Fast forward to about 1/3rd of the way through..
http://www.flickr.com/photos/40236795@N03/5218582286/

r80rt

  • C5 Pilot
  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 2985
  • Karma: 0
  • R.I.P Papa Juan, Uncle Ernie
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #12 on: November 29, 2010, 09:09:00 PM »
I don't hear anything unusual.
On the eighth day God created the C5, and it was better looking than anything on the planet.
Iron Butt Association

Ice

  • Hypercafienated
  • Grand Gearhead
  • *****
  • Posts: 5084
  • Karma: 0
  • Ride In Paradise Cabo, Don and Ernie
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #13 on: November 29, 2010, 09:16:07 PM »
To tough to tell for me I have no UCE bike yet.
Yours definitely has far, far less mechanical "music" ;) than my Iron Barrel mill.

Our forum brothers owning Bullets with the new lump can advise you as to what normal sounds like.

I can break it better,,,,at night, in the rain, on the trail,, 20 miles from nowhere.

REA #136

"TIMEX", the '06 Iron Barrel Military that takes me everywhere I want to go... and some places I shouldn't.

clubman

  • Grease Monkey
  • ****
  • Posts: 297
  • Karma: 0
Re: 2100 miles - a couple issues arising.. normal!?
« Reply #14 on: November 29, 2010, 09:36:23 PM »
Sounds fine to me!